İçeriğe geç

Hırs Ve Tamah Ne Demek

Hırs neden kötüdür?

Aşırı hırs, itibara ve ilişkilere zarar verir ve feci başarısızlıklara yol açabilir. Öte yandan, çok az hırs, kişiyi tembel ve motivasyonsuz gösterebilir. Ayrıca, vasat performansa, can sıkıntısına ve kasvetli bir anlamsızlık hissine yol açabilir. Başka bir deyişle, hırs eksikliği kötüdür.

Tamah etmek ne demek din?

Arapça cimrilik kelimesi dilimizde aynı anlamlarda, doymak bilmezlik, arzu, hırs, tamah gibi anlamlarla da ifade edilmektedir.3 Kur’an-ı Kerim’de yer almayan Kânaat kelimesi; “Elindekiyle yetinmek, başkasının elindekine göz dikmemek” gibi anlamları içermektedir.4 Cimrilik ve kanaat tasavvuf geleneğinde de önemlidir.

Hırs nedir TDK?

“Açgözlülük, hırs, tamah” anlamına gelen Farsça az kelimesi, aynı/benzer anlama sahip olan Arapça avarice kelimesiyle birlikte kullanılır. Bu şekilde, kelimenin anlamı güçlendirilir; vurgu hırs ve açgözlülük üzerinedir.

Tamah ne demek TDK?

Cimrilik, kişinin elindekiyle yetinmeyip başkasının malına, mülküne göz dikmesidir.

Hırs ve azim aynı mı?

Hırs, basitçe bir şeyi tutkuyla isteme içgüdüsüdür. Azim, zorluklar karşısında kararlı, sabırlı ve kararlı olma halidir. Kararlılık; çalışmak, çaba göstermek ve hak edileni kabul etmek anlamına gelir. Hırs her zaman daha fazlasını istemek anlamına gelir.

Dinimizde hırs nedir?

Kullanım açısından; Tutku, zenginlik, rütbe, şöhret, bilgi ve ödül gibi maddi ve manevi fırsatları elde etme ve bu fırsatları değerlendirme konusunda yoğun arzu anlamında kullanılır. Hirs, psikolojik; “Doymak bilmez bir açlık, sınırsız bir tatminsizlik hali ile ifade edilir.”

Dünyaya tamah etmemek ne demek?

Nitekim o şöyle demiştir: “Dünyayı aramamak (zühd), helal olanı kendine haram kılmak veya malını dağıtıp tüketmek anlamına gelmez. Bilakis, bu dünyadaki zühd, elindekileri Allah’a olandan daha çok güvenmemek demektir.” (İbn-i Mace, Zühd, 1) demiştir.

Hırsın ne demek?

Arapça ḥrṣ kökünden gelen ve “şiddetli ve bencil arzu, istek” anlamına gelen ḥirṣ حرص kelimesinden türemiştir.

Aza tamah eden çoğu bulamaz ne demek?

Bir söz vardır: “Büyük işler başarmak için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.”

Hırs bir duygu mu?

Öfke, insanın duygularından ve psikolojik zaaflarından biridir. Hadisler incelendiğinde Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu duyguyu, özellikle ahiret hayatını kazanmak için iyi şeyler yapmayı telkin ederek yönlendirdiği ve böylece bu zaafı tedavi ettiği görülmektedir.

Hırs düşmanı ne demek?

Tecavüzcü: İnsanların iffetini çiğneyen kimse.

Hırs yerine ne kullanılır?

(Uludağ, 1991: 223) Hırsla eşanlamlı olarak sıkça kullanılan tama’ (açgözlülük), sözlükte de vardır; “doymak bilmezlik, çok istemek, tamah” anlamına gelir. Hırslı ve tamahkâr, hırslı ve açgözlü anlamına gelir. Mevlana, Mesnevi’de hırs ve tamahtan, ayrıca açgözlülük ve tamahkârlıktan da benzer niteliklerle söz eder.

Az tamah çok zarar getirir ne demek?

“Az açgözlülük çok kayıp getirir” sözü ne anlama geliyor? Sahip oldukları az miktardaki şeyi arzulamayan ve bununla yetinip mutlu olamayan kişiler; kazanma hırslı çabalarında her zaman büyük kayıplar yaşayacaklardır.

Aşırı tamahkar ne demek?

sıf. ve I. (Ar. ṭama’ “tamah” ve Farsça. ṭama’-kār eki -kār) Mal, para vb. şeylere karşı aşırı arzu duyan, tamahkâr kimse.

Temmah ne demek?

Temmah: Yolun başı.

Hırslı olmak iyi mi?

Deneyimli klinik psikolog Merve Kırna, “Hırslı olmak; kişinin motivasyonunu, daha aktif çalışmasını ve başarısını artıran önemli bir güçlendirici unsurdur. Eğitim, aile, iş, özel yaşam veya ilişkilerde aşırı hırs, kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir.

Hırs düşmanı ne demek?

Tecavüzcü: İnsanların iffetini çiğneyen kimse.

Hırs nasıl bir duygudur?

Hırs, “bir şeye karşı duyulan yoğun istek, büyük sevgi” anlamına gelen İslami bir ahlak kavramıdır. Maddi şeylere karşı yoğun istek ve yüksek talepleri anlatan hırs, insanların duygularıyla ilişkili olarak “acıma, çok merhametli olma, iyilik için çalışma, aşırı ilgili olma” gibi anlamları ifade eder.

Aşırı hırs ne demek?

Hırs, insanoğlunun duygularından ve psikolojik zaaflarından biridir. Hırsın kelime anlamı; Aşırı arzu, açgözlülük, bir şeye karşı aşırı özlem, aşırı tutku, öfke, kızgınlık, saldırganlık, bir şeye aşırı bağlanma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir